ConnectAI Talk #3: Zakaj umetna inteligenca spreminja pravila igre v energetski industriji?

V sredo, 3. novembra 2021, je Center poslovne odličnosti Ekonomske Fakultete (CPOEF) organiziral že tretjo interaktivno online diskusijo v seriji dogodkov »ConnectAI Talk«, z naslovom “Zakaj umetna inteligenca spreminja pravila igre v energetski industriji?”.

Aidan O’Sullivan (UCL Energy Institute) je izrazil zaskrbljenost, da nam zmanjkuje časa za učenje o delovanju novih tehnologij in pozval h konkretnim rešitvam,  Amer Karabegovič (Danfoss) je izpostavil vlogo družbe, še zlasti  odločevalcev, pri vpeljavi obstoječih novih tehnologij v infrastrukturo, Adrian Kelly (EPRI Europe) pa je med drugim izpostavil pomen vzporednega testiranja novih rešitev za nemoteno obratovanje obstoječih sistemov.

 V ospredje pogovora, ki ga je povezoval prof. dr. Carsten Bartsch, so bile postavljene ugodne razmere za razvoj področja energije iz obnovljivih virov, ki jih ustvarja razvoj umetne inteligence.

Ugledni gostje so v živahni debati predstavili aktualno stanje na področju energetike obnovljivih virov ter razmišljali o nadaljnjem razvoju panoge, ki ga bo omogočila umetna inteligenca. Poudarili so ključen pomen možnosti predvidevanja porabe energije, ki jo omogoča strojno učenje na podlagi interneta stvari (IoT) in pridobivanja podatkov, strinjali pa so se tudi, da je razvoj trajnostnih sistemov nujen, zaradi česar se bo morala družba prilagoditi.

Glede na slišano se je ponovno potrdilo, da umetna inteligenca zanesljivo spreminja naš vsakdan in nam odstira svet prihodnosti.

Vse, ki se diskusije niste mogli udeležiti, vabimo, da si jo ogledate spodaj.

https://www.youtube.com/watch?v=OO0DHP8IMLQ

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.