CPOEF E-TALK: Kdaj bo inflacija dosegla vrh?

Na včerajšnjem CPOEF E-Talk-u: Kdaj bo inflacija dosegla vrh?, ki je potekal pod okriljem SRIPT, smo se pogovarjali o trenutnem stanju inflacije in o pričakovanjih za prihodnost, s poudarkom za Evropsko območje. Letna stopnja inflacije v Evroobmočju je oktobra znašala 10,6 odstotka, obrestne mere pa se bodo še naprej višale. V tem pogledu zaostajamo za ZDA, kjer je letna stopnja inflacije istega meseca znašala zgolj 7,7 odstotka, obrestne mere pa so krepko višje. Največ so k letni inflaciji prispevale višje cene goriv in energentov, sledi podražitev osnovnih živil. Kaj je vzrok za visoko inflacijo? Kakšne so in bodo posledice za gospodarstvo in gospodinjstva? Kako visoko se lahko inflacija še povzpne? Bo evropska monetarna politika v kombinaciji z nacionalnimi fiskalnimi podporami kos trenutnim inflacijskim pritiskom? Na takšna in podobna vprašanja so odgovarjali strokovnjaki iz področja energetike, industrije, trgovinskega sektorja in makroekonomske analize.

Z nami so bili Branko Žerdoner, glavni direktor podjetja SIJ Acroni, Marjan Hafner, sekretar v sektorju za makorekonomske politike UMAR, Jan Bohinec, vodja službe za analizo trgov in portfelja v Geni in Marija Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije. Diskusijo je moderiral dr. Marko Pahor, redni profesor in raziskovalec na Ekonomski Fakulteti Univerze v Ljubljani.

Vsi govorici so bili enotnega mnenja, da je razlog za visoko inflacijo ponudbene narave. Serija ponudbenih šokov, kot je zmanjševanje uvoza plina v Evropo, prekinitev dobavnih verig in ponudbeni šoki med kovid krizo, je globoko zasidrala inflacijo v Evropsko gospodarstvo. Marija Lah:,, Prekinjene dobavne verige, povečanje stroškov zaradi prehoda iz ene krize v drugo, odsotnost zaposlenih v času kovid krize, vse to so razlogi za povečanje cen. Prihajamo v obdobje, ko bodo izčrpane rezerve v trgovinah, cene pa se bodo dvignile.” Drugačno mnenje pa ima Marjan Hafner, ki pravi da:,, so se stvari umirile. Indeks osnovne inflacije je na medletni ravni že malenkost upadel, zato lahko sklepamo, da smo vrh že dosegli, ali pa je zelo blizu.”

Jan Bohinec iz Gen-I pravi, da gredo ukrepi slovenske vlade za boj proti visoki inflaciji v pravo smer, kljub temu, da so ti ukrepi dokaj minimalni. Z njim s strinja Marija Lah, ki izpostavlja, da bo veliko vlogo na to temo odigral prav Zakon o pomoči gospodarstvu, ki je trenutno v obravnavi. Branko Žerdoner pa izpostavlja da:,, je zakon v pogojih pridobitve subvencioniranih cen zelo restriktiven in spodbuja negativno poslovanje gospodarske družbe.” Enotno pa so izpostavili, da je evropska politika neučinkovita in je v zaostanku.  Za učinkovit boj proti inflaciji bo potrebna enotnost evropske skupnosti. Velik poudarek bo potreben na regulaciji trga energentov. Jan Bohinec izpostavlja problem nesamozadostnosti tako Slovenije, kot tudi Evrope, pri oskrbovanju gospodarstva gospodinjstev z električno energijo. Trenutna cena elektrike v ZDA znaša 20 €/MWh, medtem ko se v Evropi spopadamo s ceno 120€/MWh. Branko Žerdoner:,, Znotraj Evropske unije imamo več konkurenčnih področji, samo zaradi cen energentov, to skupno okolje pa je netransparentno, kar nas naredi šibke. Potrebno bo biti bolj enoten.”

V kolikor ste E-Talk zamudili, si ga lahko ogledate tukaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.