CPOEF E-TALK: Talenti, kaprice in pričakovanja. Kako jih pridobiti, motivirati, zadržati?

Na CPOEF E-talku: Talenti, kaprice in pričakovanja. Kako jih pridobiti, motivirati, zadržati? smo diskutirali o talentih, njihovi vlogi v podjetjih in pričakovanjih. Povečanje potenciala zaposlenih z učinkovitim razvojem talentov je pomembna konkurenčna prednost podjetji. Podjetje je lahko konkurenčno le, če ima najboljše talente. Te mora podjetje prepoznati, razvijati, motivirati in zadržati. Pričakovanja so jasna: delo od doma, nagrade, fleksibilnost, sproščena kultura, podjetniški duh ter ravnovesje med delom in prostim časom. Danes konkurenca na trgu zaposlovanja praktično ne pozna več državnih meja ali jezikovnih ovir. Dotaknili so smo se tem kot so upravljanje s talenti, vključujoč različne vidike kako jih pritegniti, zadržati in razvijati. Diskusija je tekla tudi okoli pogojev in pričakovanj, ki jih imajo lahko mladi talenti v Sloveniji in pri slovenskih podjetjih. Predstavniki podjetji AmCham Slovenija, BE-terna Adriatic in Outfit7 so v svoji debati obdelali vse vidike upravljanja s talenti tako v njihovih podjetjih kot na trgu. V diskusiji so sodelovali Ajša Vodnik, generalna direktorica AmCham Slovenija, Blaž Strle, direktor družbe BE-terna Adriatic, Jernej Česen, General Manager in Senior VP of Distribution & BI, Outfit7 in Monika Lapanja, direktorica CPOEF, ki je dogodek moderirala.

Outfit7 in BE-terna sta podjetji, ki sta del IT panoge, zato smo se prvo dotaknili upravljanja talentov na tem področju. Blaž Strle in podjetje BE-terna za mlade talente poskušajo vzpostaviti okolje, ki ima dovolj izzivov. Talentom je potrebno zagotoviti ustrezno sistematično vodenje, s tem pa je uspeh in razvoj talentov in podjetja zagotovljen. Jernej Česen iz Outfit7 dodaja, da je vodenje pomembno, vendar je treba sploh mladim kadrom v razvoju pustiti nekaj prostora, saj lahko le na takšen način odkrijejo svoj pravi potencial. Tako Jernej kot Blaž zagovarjata nesistematiziran pristop pri identifikaciji talentov. Jernej: »Vodja mora talente identificirati, imeti svoj razvojni plan, ki služi kot okvir znotraj katerega talente usmerja, potem pa imajo proste roke«.

Ajša Vodnik je na to temo izpostavila: » Zelo pomembno je, da širšemu okolju pokažemo kaj v ljudeh iščemo, kakšne kompetence in vrednote ter jim pokažemo kdo so idoli po katerih se lahko zgledujejo in se z njimi primerjajo«. Pravi, da je pristaš meritokracije. Mladim kadrom je potrebno dodeliti neko mero odgovornosti, izhod iz cone udobja pa ima pozitiven vpliv na razvoj mladih talentov.

Kaj lahko podjetja v Sloveniji nudijo talentom? Kakšna imajo lahko pričakovanja? Kaj podjetja naredijo, da zadržijo talente? Vse to in še več si lahko ogledate na CPOEF YouTube kanalu.

V kolikor ste E-Talk zamudili, si ga lahko ogledate tukaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.