Jože Damijan: Ali denar res raste na drevesih?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Jože Damijan (EF UL) je odgovarjal na vprašanje, ali denar res raste na drevesih. Nenavadno vprašanje, a vendar glede na to, da se bo državni dolg večine držav v korona krizi povečal za 15 do 20 odstotkov, zelo relevantno. V kratkem govoru je odgovoril na dve ključni vprašanji: ali lahko centralnim bankam zmanjka tega denarja in, če dajejo tako ogromne količine denarja na trg, ali nam preti hiperinflacija, kot smo ji bili priča v jugoslovanski krizi? Za razumevanje tega problema je ključno razumevanje, kaj pravzaprav je denar in kako nastaja. Danes banke kreirajo denar z bilanco stanja, ki jo beležijo bančni računalniki. »Denar v modernem gospodarstvu se ne ustvarja tako, da ga tiskajo centralne banke, kot si ljudje običajno predstavljajo. Denar dejansko ustvarjajo poslovne banke. Denar ustvarjamo mi, se pravi gospodarstvo, podjetja in potrošniki, s tem, ko pridemo na banko in nam banka odobri kredit. Če ne dobimo kreditov, se količina denarja v obtoku ne poveča,« je dr. Jože Damijan ponudil tipično makroekonomsko učbeniško razlago o tem, kako nastane denar.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.