Maks Tajnikar: Evropska neenakost – neusmiljena iztočnica slovenske gospodarske strategije

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Maks Tajnikar (EF UL) je ponazoril neenakosti na nivoju držav in izpostavil, da je Slovenija v 2016 zaradi tega dejstva izgubila 17 milijard evrov BDP. Tako je bil namesto 57 milijard evrov, kolikor bi nam pripadlo, če bi BDP Evropske unije razdelili na vse zaposlene enako, BDP v Sloveniji leta 2016 le 40 milijard evrov. Na račun slabše kapitalske intenzivnosti smo v Sloveniji leta 2016 izgubili 8,6 milijarde evrov potencialnega BDP. Malo več, in sicer 8,8 milijarde evrov, smo izgubili na račun nižjih plač zaposlenih, kot je to povprečje v EU. »Da teh izgub ne bi imeli, moramo v Sloveniji povečati kapitalno intenzivnost,« je dejal dr. Tajnikar in dodal, da smo bili v letih po osamosvojitvi v Sloveniji v tem uspešni, a še zdaleč ne dovolj. »Pritegniti moramo kapital, ki ne bo kupoval naših tovarn, ampak takšnega, ki bo gradil nove,« je še povedal. Da bi ujeli korak z EU, v Sloveniji namreč potrebujemo, povrhu obstoječih približno 100 milijard evrov kapitala, s katerim naša država deluje sedaj, še dodatnih 70 milijard evrov kapitala in nikakršne realne možnosti ni, da bi te naložbe zmogli financirati sami. »Tisti, ki nam obljubljajo, da bomo v desetih letih dosegli plače na nivoju Evropske unije, lažejo ali pa ne razumejo zadeve,« je poudaril dr. Tajnikar.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.