Ekonomija pod žarometi

Special Edition I 20. APRIL 2023 ob 9:00 I online

Tri leta po začetku pandemije in leto dni po začetku vojne v Ukrajini so gospodarske napovedi spodbudnejše. Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje, da recesije ne bo, glavna izziva pa ostajata vojna v Ukrajini in inflacija. Kako naj bi se v prihodnje gibala inflacija? Smo zdaj pri preobratu v trend nižje inflacije in višje rasti?

Kakšni izzivi čakajo slovenske javne finance? Ali sta zmanjšanje obdavčitev delovne sile in uvedba obdavčitev premoženja res smiselni potezi gospodarske politike? 

Za vzdrževanje trenutnega življenjskega stila bi potrebovali tri Zemlje. Kako (pre)živeti na planetu, ki ne raste? Kakšne (velike) spremembe bomo morali narediti na področju gospodarstva, ekonomije in/ali družbe? 

Kaj se dogaja z Bitcoinom, je še živ? Cene večjih kripto projektov so padle za 70 ali celo 90 %. Kriptotrg v zadnjem letu doživel občuten padec. Je to začetek konca?

Ekonomija pod žarometi se vrača. Tudi letos bomo gostili 10 vrhunskih govorcev, predavateljev, strokovnjakov in gospodarstvenikov s poslanstvom, da približamo in širimo ekonomske koncepte, ideje in izzive med širšo poslovno in akademsko javnostjo ter družbo nasploh.  

Serija 15 minutnih govorov Ekonomija pod žarometi se ne bo omejila le na ekonomsko analizo trenutne situacije, ampak bo postavila v ospredje mnenja, videnja in raziskovalna dognanja v ekonomiji in družbi. 

Vabljeni k ogledu Ekonomija pod žarometi 2022 in Ekonomija pod žarometi 2021.

BREZPLAČNA PRIJAVA

Ekonomija pod žarometi je stičišče za deljenje misli, idej, trendov in izzivov.

Ekonomija pod žarometi gosti vrhunske predavatelje, strokovnjake in gospodarstvenike.

Ekonomija pod žarometi sooblikuje slovensko poslovno in akademsko ekonomsko okolje.

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2023 PROGRAM

9:00 Monika Lapanja, Center poslovne odličnosti EF: Pozdravni nagovor

09:05 Janez Škrabec, Riko in predsednik Alumni EF

09:20 Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja, Biotehniška fakulteta, UL: Kako (pre)živeti na planetu, ki ne raste? 

Zemlja je super planet, ki ima le eno napako – da je omejen. Medtem, ko je človeška vrsta rasla tako številčno kot po gospodarskih apetitih, je planet ostajal enako velik. Priznana strokovnjakinja odpira pomembna vprašanja: je še možna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo in kako sprejeti dejstvo, da je Zemlja omejena in da fizikalne meje, ki moramo spoštovati, ne kratijo razvoja, ne človekovih pravic ali ne demokracije? 

09:35 Maks Tajnikar, EF UL: Skrivnosti davka na premoženje

Eden najpomembnejših vidikov aktualne razprave o davčni reformi v Sloveniji je ideja, da je potrebno zmanjšati obdavčitev delovne sile in uvesti obdavčitev premoženja. S tem naj bi dosegli večjo stroškovno učinkovitost slovenskega gospodarstva pri ustvarjanju BDP. Ali bi bila to res smiselna poteza gospodarske politike?

09:50 Maja Zalaznik, EF UL: Regenerativna ekonomija – (nova) realnost?

Trajnost, krožno gospodarstvo, obnovljivi viri, odpornost gospodarstva, dolgoročna naravnanost… koncepti in trendi, o katerih slišimo vsak dan. Pa jih tudi udejanjamo? Kaj se v poslovnem svetu spreminja zaradi tega? Kako to vpliva na ekonomsko rast? So to res (že) naložbe ali zgolj refleksije sodobnega trenutka?

10:05 Marko Pahor, Banka Slovenija: Kriptovalute ter digitalne valute centralnih bank: vojna ali sobivanje?

Kriptovalute imajo več desetletno zgodovino, a mnogi jim še vedno osporavajo upavičenost uporaba izraza valute. Mandat centralnih bank je seveda jasen, v njem je predvsem skrb za monetarno stabilnost in ohranjanje zaupanja, zato je razumljivo, da bo uvanje digitalnih valut potekalo razmeroma počasi, s premišljenimi koraki. A ne glede na postopnost so digitalne valute centralnih bank neizbežna prihodnost. 

10:05 – 10:10 ODMOR

10:10 Jože Damijan, EF UL: Sankcije proti Rusiji odlično delujejo

Če zanemarimo, da desetim paketom sankcij proti Rusiji (od trgovinske blokade, finančne izolacije, zasega premoženja, do prepovedi uvoza in kapic na cene plina in nafte) sicer ni uspelo zmanjšati sposobnosti Rusije, da financira nadaljevanje vojaških operacij v Ukrajini, sankcije proti Rusiji delujejo. Naj Evropa in svet nadaljuje s sankcijami?

10:25 Luka Vesnaver, ION.advisory: Tranzicija lastništva v novih ekonomskih razmerah

Kako lahko slovenska podjetja izkoristijo trend konsolidacije domačega kapitala in lastniškega preoblikovanja za izboljšanje svojega poslovanja ter doseganje večje konkurenčnosti v novih ekonomskih razmerah? 

10:40 Živa Jezernik, Triglav Skladi: Trajnost jutri: vloga finančne industrije

Finančni sektor se nahaja v privilegiranem položaju, saj lahko s preusmeritvijo tokov kapitala proti trajnostnih projektom in aktivnostim prispeva k doseganju trajnostne in vključujoče rasti; odigra lahko torej ključno vlogo pri uspehu boja proti podnebnim spremembam in številnim drugim izzivom, s katerimi se srečuje družba.

GOVORCI

Maks Tajnikar

Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Jože Damijan

Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Maja Zalaznik

Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Marko Pahor

Banka Slovenije

Luka Vesnaver

ION.advisory

Lučka Kajfež Bogataj

Biotehniška fakulteta v Ljubljani

Janez Škrabec

Riko

Živa Jezernik

Triglav Skladi

PRIJAVA

Pridružite se nam na ekskluzivnem dogodku Ekonomija pod žarometi 2023!

PRIJAVA

PARTNERJA DOGODKA EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2023

Riko

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.