Makroekonomika

Poznavanje makroekonomske teorije je osnova za razumevanje ekonomske logike delovanja gospodarstva kot celote, medsebojnih vplivov posameznih ekonomskih kategorij in makroekonomskih pojavov, kot so gospodarska rast, inflacija, nezaposlenost, plačilna bilanca, zadolženost in denarna ter davčna politika. Sodobna makroekonomska teorija in njena uporaba pri splošnem razumevanju gospodarstva, s poudarkom na makroekonomskih podatkih za Slovenijo.

O seminarju

Kdaj: 10. in 11. ter 17. in 18. junij 2020
Kje: na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

V programu bomo v obliki predavanj in diskusij odgovorili na vprašanja, kot so: V čem je razlika med novo klasiko in neoklasiko? Zakaj lahko bogati zaslužijo, kolikor revni potrošijo? Zakaj nižja obrestna mera povečuje BDP? Ali so kriptovalute denar? Zakaj povpraševanje v makroekonomiki ni enako povpraševanju v mikroekonomiki? Ali višje cene res znižajo potrošnjo gospodinjstev? Zakaj je trg dela ključen? Kaj določa razlike med plačami po državah? Zakaj so nekateri ekonomisti menili, da ne bo krize v letu 2008? Kdaj lahko inflacija pospeši zaposlovanje? Kako nastane pregrevanje gospodarstva? Kaj je likvidnostna past? Kako nastane zunanje zadolževanje gospodarstva? Kako gospodarstvo preide iz depresije v prosperiteto? Zakaj imajo od hitre rasti največ lastniki kapitala? Kakšne so dileme guvernerjev nacionalnih bank in finančnih ministrov? Kaj nam govorijo multiplikatorji?

Osrednji del štiridnevnega programa v obliki popoldanskih srečanj predstavlja serija predavanj, ki se kombinirajo s predstavitvijo makroekonomskih podatkov za Slovenijo. Ta del programa pa bomo dopolnili z večernimi razpravami o aktualnih gospodarskih vprašanjih s prof. dr. Jožetom Damijanomprof. dr. Bogomirjem Kovačem in prof. dr. Mojmirom Mrakom, najbolj znanimi profesorji s področja makroekonomike na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Zakaj?

 • Da boste spoznali sodoben pristop k makroekonomski teoriji, ki je nastal pod vplivom krize iz leta 2008.
 • Da boste spoznali sistematičen pristop k pojasnjevanju makroekonomskih pojavov.
 • Da si boste lahko ustvarili podlage za pravilni pristop k vrednotenju ukrepov in stališč ekonomske politike.
 • Da boste seznanjeni z makroekonomskimi podatki za Slovenijo.
 • Da boste s poznavalci prediskutirali aktualne gospodarske dogodke v Sloveniji in v svetu.

Kaj?

Štiridnevni program vseživljenskega izobraževanja iz makroekonomike s predstavitvijo sodobne makroekonomske teorije in njene uporabe pri razumevanju gospodarstva ter slovenskih makroekonomskih podatkov z obilo možnosti za razpravo s poznavalci tega področja.

Za koga?

 • politike,
 • pravnike,
 • državne uradnike,
 • novinarje,
 • managerje, podjetnike, poslovneže
 • vse, ki jih zanima gospodarstvo.

Kdaj in kje?

 • 10. in 11. ter 17. in 18. junij 2020
 • Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani

Izvedba programa

 • Sreda, 10. 06. 2020
  Zgodovina in struktura sodobne makroekonomike, keynesianski makroekonomski model, narodnogospodarska identiteta, potrošnja gospodinjstev in multiplikatorji, investicije in akceleracija, ravnotežje na trgu blaga.

 • Četrtek, 11. 06. 2020
  Keynesianski makroekonomski model, denar, ravnotežje na trgu denarja, IS – LM model, klasični makroekonomski model, trg dela in produkcijska funkcija, novo klasični model, večerni gost: prof. dr. Bogomir Kovač

 • Sreda, 17. 06. 2020
  Neoklasična sinteza, brezposelnost, inflacija, odprto gospodarstvo, trgovinska in plačilna bilanca, Mundell-Flemingov model, večerni gost: prof. dr. Jože Damijan

 • Četrtek, 18. 06. 2020
  Gospodarska rast, delitev, ciklično gibanje, makroekonomska gospodarska politika, klasična politika, keynesianska politika, večerni gost: prof. dr. Mojmir Mrak

Predavatelji

Maks Tajnikar

Ekonomska fakulteta

Petra Došenović Bonča

Ekonomska fakulteta

Prijava

Kotizacija za udeležbo na štiridnevnem programu, ki vključuje tudi tiskano gradivo in video materiale, ki dopolnjujejo predstavljene vsebine, pogostitev med odmori in brezplačno parkiranje, znaša 590,00 EUR (brez DDV).

10% popusta: za tri udeležence iz istega podjetja in za zgodnje prijave do 14 koledarskih dni pred začetkom seminarja.

15% popusta: za člane Alumni EF.

Popusti se med seboj ne seštevajo.

Po izpolnitvi prijavnega obrazca boste prejeli potrditev o prijavi na vaš e-poštni naslov.

Račun vam bomo poslali ob pričetku seminarja.

V primeru odpovedi manj kot tri dni pred pričetkom programa povračilo kotizacije ni več možno. Povračilo kotizacije prav tako ni možno v primeru prijave in neudeležbe na seminarju.

  Osnovni podatki:
  Prijavnico izpolnil:
  Podatki podjetja:

  Plačnik kotizacije je podjetje

  Sem član Alumni Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani
  Želim prejemati obvestila o aktualnih izobraževanjih in dogodkih


  Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

   S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.