Ali Žerdin: Epidemija ne bo prinesla komunizma, lahko pa konča liberalno-demokratski kapitalizem

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Ali Žerdin iz medijske hiše Delo se je spraševal o tem, ali bo kriza covida-19 povzročila konec kapitalizma. Povedal je, da kapitalizem ni en sam, ampak ima več različnih sevov, in sicer osebnega, ki je značilen za Veliko Britanijo, koordiniranega, ki je značilen denimo za Nemčijo, in konkurenčni kapitalizem, ki ga je v najčistejši obliki mogoče srečati v ZDA. »V zadnjih letih se govori še o državnem kapitalizmu, ki je značilen za Kitajsko, Rusijo in z nafto bogato Norveško,« je dejal Žerdin. Izpostavil je nasprotujoča si pretekla razmišljanja, da gre razvoj sveta neizogibno iz kapitalizma v komunizem, in po padcu slednjega ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih letih preteklega stoletja razmišljanje, da je zgodovine konec. Slednje je s svojo knjigo Konec zgodovine in zadnji človek populariziral Francis Fukuyama z idejo, da bodo vse države sveta zelo kmalu postale liberalne demokracije. »Zgodovina ni železniška proga, ampak sistem kretnic, v katerem ne vemo, kam se bomo odpeljali, če bomo na nekem razpotju izbrali levo ali desno kretnico,« je nepredvidljivost političnih izbir karikiral Ali Žerdin. 

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.