Aljoša Valentinčič: Kako donosna so v resnici cepiva?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Aljoša Valentinčič (EF UL) se je dotaknil teme resnične donosnosti cepiv. Cepiva letno rešijo 3 milijone ljudi, še 1,5 milijona več bi jih rešile, če bi bila cepiva prosto dostopna. S pogledom v ozadje finančnih podatkov farmacije, kjer se številke vrtijo okoli 1.207 milijard evrov letno, je izračun navedel, da cepivom namenijo približno 3,5 odstotke vseh prihodkov. V primerjavi z ostalimi zdravili je prihodek od cepiv praktično zanemarljiv. »Tudi v potrošniški košarici nas posameznikov cepiva predstavljajo bistveno manjši odstotek kot nekateri drugi proizvodi, druge storitve, ki jih radi kupujemo. En tak primer so telefoni, tablice in računalniki proizvajalca Apple.« Apple ima kar 6-krat več prihodkov kot proizvajalci cepiv letno. Pri proizvodnji cepiv je sicer res, da so precej dobičkonosna, saj izhajajo iz starih receptur in ne potrebujejo dodatnih študij, za razliko od cepiva v razvoju, kot je trenutno cepivo proti covidu-19. Izpostavil je še, da je sama proizvodnja cepiva draga in ni upravičena za davčne olajšave, saj farmacevtska podjetja to že opravijo za raziskavo in razvoj. Enačenje današnjega časa s časom čarovniških napojev ni utemeljeno, zaključuje dr. Aljoša Valentinčič.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.