Dušan Mramor: Večja blaginja, kaj jo določa in kako do nje?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Dušan Mramor (EF UL) je onesnaževanje okolja izpostavil kot največjo grožnjo naši dobrobiti. »Izogniti se moramo zmanjšanju materialne blaginje,« je v nadaljevanju izpostavil ob problemu staranja prebivalstva, pri čemer je posvaril pred napačnimi ukrepi, s katerimi bi države rade omejile svoje izdatke za upokojeno prebivalstvo, kot je denimo ohranjanje pokojninskih izdatkov v višini vedno enakega deleža BDP. Dr. Dušan Mramor se je spomnil svojih mandatov in dejal, da je bilo med njegovim prvim mandatom na mestu ministra za finance od leta 2002 do 2004 poslance še mogoče prepričati, da ne vztrajajo pri višjih pokojninah. Med drugim mandatom, od leta 2014 do 2016, pa je prevladal argument moči, ki je bil rezultat pritiskov v smeri nižanja pokojnin in večanja števila upokojencev, ki so tako povečali svojo politično moč.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.