Ekonomijo smo ponovno postavili pod soj žarometov

Kaj so pasti davka na premoženje? Zakaj je trajnost trend, ki ga nihče ne izvaja? Ironija vseh sankcij proti Rusiji? Na tradicionalnem online dogodku Ekonomija pod žarometi 2023 ste lahko slišali raznolike misli, poglede in ideje vrhunskih govorcev, strokovnjakov in gospodarstvenikov na trenutne izzive, s katerimi se sooča gospodarstvo.

V seriji 15 minutnih govorov so bili z nami: svetovno znana klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, eden od uspešnejših slovenskih podjetnikov Ivo Boscarol, priznani ekonomisti Jože Damijan, Maks Tajnikar in Maja Zalaznik, viceguverner Banke Slovenije Marko Pahor, poslovnež in predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak, fintech svetovalec mednarodnega podjetja Revolut Konstantinos Adamos, Luka Vesnaver iz svetovalne družbe za področje korporativnih financ ION advisory in Živa Jezernik iz Triglav Skladi.

Če ste dogodek zamudili, še vedno vabljeni na ogled Ekonomije pod žarometi 2023. Verjamemo, da se za vsakogar najde nekaj zanimivega, kar vas bo opolnomočilo in dodatno spodbudilo k razmišljanju in navsezadnje tistemu, kar najbolj šteje – dejanjem.

Govorci so naslovili številne ekonomske (in družbeno-politične) tematike, izzive in rešitve:

#1 Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja, Biotehniška fakulteta, UL: Kako (pre)živeti na planetu, ki ne raste?

Za vzdrževanje trenutnega življenjskega stila bi potrebovali tri Zemlje. Zato priznana strokovnjakinja odpira pomembno temo: je še možna prihodnost in razvoj, ki si ga želimo in kako sprejeti dejstvo, da ima Zemlja omejene resurse.

#2 Maks Tajnikar, EF UL: Skrivnosti davka na premoženje

Eden najpomembnejših vidikov aktualne razprave o davčni reformi v Sloveniji je ideja, da je potrebno zmanjšati obdavčitev delovne sile in uvesti obdavčitev premoženja. Ekonomist Maks Tajnikar se je dotaknil, kako smiselna bi bila ta poteza gospodarske politike. 

#3 Maja Zalaznik, EF UL: Regenerativna ekonomija – (nova) realnost?

Trajnost, krožno gospodarstvo, obnovljivi viri, odpornost gospodarstva, dolgoročna naravnanost so koncepti, o katerih slišimo vsak dan. Glavno vprašanje pa je, koliko podjetij že udejanja omenjene koncepte. 

#4 Marko Pahor, Banka Slovenija: Kriptoimetja ter digitalne valute centralnih bank: vojna ali sobivanje?

Cene večjih kripto projektov so padle za 70 ali celo 90 procentov. Kriptotrg je v zadnjem letu doživel občuten padec. Kakšna je pri tem vloga centralnih bank?  

#5 Jože Damijan, EF UL: Sankcije proti Rusiji odlično delujejo

Desetim paketom sankcij proti Rusiji ni uspelo zmanjšati sposobnosti Rusije, da financira nadaljevanje vojaških operacij v Ukrajini. Naj Evropa in svet nadaljujeta s sankcijami?

#6 Konstantinos Adamos, Revolut: Crypto and fintech – a new economic sector. Challenges and opportunities.

Vse večja priljubljenost kripto in blockchain tehnologije predstavlja nove priložnosti za ustvarjanje vrednosti v gospodarstvu. Kakšno vlogo ima pri tem zakonodaja in kakšni so izzivi?

#7 Luka Vesnaver, ION advisory: Tranzicija lastništva v novih ekonomskih razmerah

Slovenska podjetja lahko izkoristijo trend konsolidacije domačega kapitala in lastniškega preoblikovanja za izboljšanje svojega poslovanja ter doseganje večje konkurenčnosti v novih ekonomskih razmerah Vprašanje je kako?

#8 Živa Jezernik, Triglav Skladi: Trajnost jutri: vloga finančne industrije

V boju proti podnebnim spremembam in številnim drugim izzivom, s katerimi se srečuje družba ima pomembno vlogo finančni sektor.

#9 Dominik S. Černjak, Turistična zveza Slovenije: Zeleni navdih ali trajnostna Re:vitalizacija Jasne

Kakšna je razlika med trajnostno in klasično finančno investicijo? Projekt trajnostna Re: vitalizacija Jasne je dokaz, da vam trajnostna investicija poleg dobičkonostnosti nosi tudi osebno zadovoljstvo.

#10 Ivo Boscarol, slovenski podjetnik: Uspeh da, a ne za vsako ceno

Dandanes je žal ključni kriterij za poslovno uspešnost dobiček. Graditi uspeh na dolgi rok, ne na račun zaposlenih, partnerjev, kupcev, dobaviteljev, narave, okolja ni enostavno, a se da.

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.