Helena Schweiger: Transition to a Green Economy – Current State and Barriers

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Helena Schweiger iz Evropske banke za obnovo in razvoj je osvetlila problem podnebnih sprememb in povedala, da podnebne spremembe ne spoštujejo državnih meja. »Da bi se spoprijeli z njimi, je potrebno pravočasno in kolektivno ukrepanje,« je dejala Helena Schweiger. Povedala je, da se v okviru pariškega podnebnega sporazuma države obvezujejo zmanjšati izpuste toplogrednih plinov na enoto BDP. Opozorila je, da to ne bo dovolj. »Izpusti se morajo zmanjšati v absolutnem smislu. Če želimo zmanjšati emisije, poleg korenčka potrebujemo tudi palico,« je dejala. Opozorila je, da je težavnost pridobivanja dolžniškega financiranja povezana z njihovo nagnjenostjo k naložbam v zelene investicije. Težje kot pridobivajo financiranje, manj so naklonjene zelenim naložbam. To je posebej opazno v naložbah, ki zahtevajo znatna finančna sredstva. Izpostavila je, da je pomemben dejavnik zavedanja o potrebnosti naložb, ki prispevajo k zmanjšanju kvarnega vpliva na podnebne spremembe, osebna izkušnja managerjev z ekstremnimi vremenskimi pojavi. »Ti direktorji so bolj zaskrbljeni glede podnebnih sprememb in okolja in rezultat tega je, da imajo njihova podjetja boljše prakse na področju upravljanja z naravnim okoljem,« je še povedala Schweigerjeva.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.