Igor Lončarski: “Quo vadis” finance? Nova (ne)formalnost finančnega sistema

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Izr. prof. dr. Igor Lončarski (EF UL) je predstavil prihodnost finančnega sistema, ki na eni strani kot del ekonomskega sistema spodbuja potrošnjo, na drugi pa omogoča varčevanje ter obenem zagotavlja vire financiranja raznim naložbam. Danes finančni sistem opredeljujejo obdobja zelo nizkih (celo negativnih) obrestnih mer, kar je za t. i. tradicionalne varčevalce, ki večinoma varčujejo v bančnih depozitih in nizko tveganih naložbah, neugodno. Covid-19 je v življenja ljudi zagotovo prinesel negotovost, ki je rezultirala v varčevanju. Poleg tega so poplave denarja ter že omenjene nizke obrestne mere denar usmerile v bolj tvegane, alternativne finančne naložbe, ki se bodo lahko izkazale kot močno tvegane, saj lahko slednje nimajo resno podprtega zaledja. Predvsem razvite države močno podpirajo koncept trajnostnih financ, ki v osrčje postavljajo denarno vrednotenje vseh vplivov dotičnih naložb. Igor Lončarski meni, da je težko napovedati kam natančno gredo finance,, saj »vsekakor trenutno v financah ni nič normalnega, bo pa postalo spet vse normalno, ko se bomo na novo nenormalnost navadili.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.