Ljubica Knežević Cvelbar: How Will the Pandemic Affect Society and Social Relations?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Ljubica Knežević Cvelbar (EF UL) je poskušala odgovoriti na vprašanje ali bo turizem preživel pandemijo, s katero se srečujemo danes. Turizem je pred pandemijo zaznamovala silovita rast, h kateri je nedvomno botrovala takratna ugodna gospodarska in družbena klima. Rast so zaznamovali tudi neenakost, tako na strani ponudbe kot tudi povpraševanja, ter izjemni pritiski turizma na okolje. V letu 2020 je sledila pandemija, ki je silovito in dramatično zaznamovala omenjeni sektor. Število mednarodnih turistov je po podatkih na globalni ravni upadlo kar za 74 %, kar nas je vrnilo 30 let v preteklost. Ta izjemen padec je v veliki meri vplival na lokalne ekonomije ter posameznike, ki so zaposleni v sektorju turizma. Glede na to, da ta zaposluje vrsto občutljivih skupin, izguba služb v teh segmentih predstavlja resen družbeni problem. Prof. Ljubica Knežević Cvelbar je prepričana, da bo turizem preživel krizo, ter opozarja, da bo »stopnja preživetja turističnih deležnikov odvisna od pomoči države, od trajanja restrikcij ter od tega, kako se bodo države odločile odpirati svoje meje za turiste.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.