Marcel Štefančič: Koronska zarota in vpliv na globalno ekonomijo

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Mag. Marcel Štefančič, voditelj oddaje Studio City, je govor z naslovom »Koronska zarota in vpliv na globalno ekonomijo« odprl z uvodnim sestavkom dokumentarca »Behind the Curve«, ki govori o ljudeh, ki verjamejo, da je zemlja ploščata. Ideja o tem ni nova, eskalirala pa je sedaj, v času lažnih novic. To je ultimativna lažna novica, ki je živa zaradi neizobraženosti ljudi, prilagojenih YouTube algoritmov in pritiskov religije, najavlja razlago dokumentarnega filma. In vendar psihološki in emocionalni razlogi, ki združujejo člane skupnosti, niso zanemarljivi. Zaradi vere v ploščato zemljo se čutijo povezane, del celote, njihovo življenje je dobilo smisel, končno živijo v združbi, kjer so slišani in razumljeni. »Vztrajanje pri tem, da je zemlja ploščata, pa pove vse o življenju v neoliberalnem kapitalizmu … Tu vidimo, kaj vse morajo ljudje početi in verjeti v času neoliberalizma, ki jih je ločil, osamil, odtujil, izoliral, da ne rečem karanteniziral, nemara celo lock-down-liral.« Antropologi opazujejo, da sta z evolucijskega vidika za preživetje skupnosti vera in povezanost pomembnejši od resnice, zato lažne novice predstavljajo ekonomski problem, neoliberalci predstavljajo problem, »antikoronci« predstavljajo problem, povzema smernice razlogov obstoja obojih.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.