Denarna politika in banke v letu 2024

O programu

Kdaj: Datum še ni znan.
Kje: Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Tokratni seminar »Denarna politika in banke« bo potekal ob zaključku leta, ki bo za bančni sektor rekordno po doseženih rezultatih poslovanja, kar je predvsem zasluga visokih neto obrestnih prihodkov, ki jih banke dosegajo v zadnjem obdobju. Z dobro kvaliteto kreditnega portfelja ter ob visoki likvidnosti in več kot zadostni kapitalski ustreznosti banke predstavljajo steber stabilnosti, ne samo finančnega sistema temveč gospodarstva nasploh. To je seveda dobra novica ob tem, da je gospodarsko okolje dokaj nepredvidljivo in da se pojavljajo številne negotovosti, s katerimi se bodo morala podjetja in gospodinjstva soočiti v prihodnjem letu. Širše gledano, vojna žarišča na pragu Evrope odpirajo nova varnostna vprašanja in potrebo po geostrateških razmislekih. Slednji bodo zlasti potrebni v kontekstu presojanja globalne konkurenčnosti Evrope in njene dejanske teže in pomena v današnjem svetu. Lokalno gledano pa lahko ugotavljamo, da razmere na trgu dela ostajajo za podjetja dokaj zahtevne, pogoji poslovanja so nepredvidljivi, obetajo se nove davčne obremenitve, razmere na trgih energentov se lahko zaostrijo in inflacija ostaja še vedno visoka.

Kljub ugodnim zadnjim podatkom ECB še ni razglasila zmage v bitki z inflacijo, ki znotraj evrskega območja vedno bolj izkazuje svoj asimetrični značaj. To se na primer jasno pokaže pri primerjavi oktobrskih stopenj za evrsko območje (2,9%), s stopnjami v posameznih državah, kjer Slovenija s 6,9% stopnjo izrazito odstopa navzgor. Kot je razbrati iz izjav vidnih predstavnikov ECB, skorajšnjega znižanja obrestnih mer še ne moremo pričakovati, čeprav so nekateri trgi to že anticipirali. Bomo morda dočakali še kakšno dodatno ukrepanje centralne banke? Predvsem pa, na kakšen način in v kakšnem obsegu lahko pri obvladovanju inflacije sodeluje fiskalna politika?

Pri oblikovanju letošnjega programa seminarja tudi nismo zaobšli dejstva, da trajnostno delovanje vedno bolj postaja del poslovne prakse finančnih in nefinančnih podjetij, saj je zlasti po ekstremnih vremenskih dogodkih letošnjega poletja postalo očitno, da se tveganja klimatskih sprememb lahko hitro materializirajo v posledicah, kakršnih do sedaj nismo bili vajeni. Razumevanje teh sprememb lahko bistveno pripomore k bolj uspešnemu obvladovanju morebitnih posledic.

Na seminarju pričakujemo ugledne in zanimive predavatelje, ki bodo s svojimi predstavitvami osvetlili obravnavano problematiko ter nam tako dali tudi iztočnice za debato. Verjamemo, da vam bo seminar lahko zanimiv vir novih spoznanj in idej ter priložnost za razpravo o nekaterih najbolj aktualnih vprašanjih tega časa.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Programski vodja
Prof. dr. Marko Košak

Zakaj?

Seminar vam je zanimiv vir novih spoznanj in idej ter priložnost za razpravo o nekaterih najbolj aktualnih vprašanjih tega časa.

Za koga?

 • Vodilne v bančnem in finančnem sektorju,
 • finančne in bančne strokovnjake,
 • vodilne v podjetjih, ki želijo vedeti, kaj se bo dogajalo z bančnim sektorjem v prihodnje.

Kako?

Vpogled v aktualna dogajanja na področju bančništva in denarne politike ter diskusije o le tem.

Na dvodnevnem seminarju bomo govorili o aktualnih temah s področja denarništva in bančništva, pri čemer bomo v ospredje postavili aktualne razmere in pogled v bližnjo prihodnost.

 Datum še ni znan.

 • mag. Velimir Bole: Makroekonomski pregled
 • prof. dr. Vasja Rant, Ekonomska fakulteta v Ljubljani: Trajnostne finance v okviru Evropskega zelenega dogovora
 • mag. Maja Bednaš, UMAR: Gospodarski obeti in izzivi Slovenije za naslednje srednjeročno obdobje
 • mag. Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije: Denarna politika v evrskem območju
 • dr. Primož Dolenc, viceguverner – namestnik guvernerja Banke Slovenije: Pregled poslovanja bank v Sloveniji ter finančna stabilnost

 Datum še ni znan.

 • prof. dr. Gregor Skok, FMF UL, Katedra za meteorologijo: Podnebne spremembe in ekstremni vremenski pojavi
 • mag. Saša Jazbec, Ministrstvo za finance: Stanje javnih financ in pričakovanja za leto 2024
 • prof. dr. Mojmir Mrak, Ekonomska fakulteta v Ljubljani: Geopolitične razmere in globalne finance

Program je oblikoval prof. dr. Marko Košak.

Programski vodja

Marko Košak

Ekonomska fakulteta

Kotizacija in prijava

Začetek programa:  Datum še ni znan.
Rok za prijavo: Datum še ni znan.

Kotizacija za program znaša 470 EUR (brez DDV).

10% popust: za zgodnje prijave.
20% popust: za 3 ali več udeležencev, ki se prijavljajo iz istega podjetja.
30% popust: v primeru, da je plačnik fizična oseba.
20% popust: za člane Alumni EF.

Popusti se med seboj ne seštevajo.

Kotizacija vsebuje:

V primeru odjave manj kot osem dni pred pričetkom seminarja povračilo kotizacije ni več možno, kot tudi ne v primeru, da ste prijavljeni in se seminarja ne udeležite.

Po izpolnitvi prijavnega obrazca boste prejeli potrditev o prijavi na vaš e-poštni naslov.

Račun bo izdan ob pričetku programa na naslov, ki ga boste vpisali v prijavni obrazec.

*Program je zaključen. V kolikor želite biti obveščeni o novem terminu, izpolnite podatke spodaj in vas bomo kontaktirali. 

  Osnovni podatki:

  Mogoče bi vas zanimalo tudi:


  Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

   S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.