Denarna politika in banke v letu 2023

O programu

Kdaj: Datum še ni znan.
Kje: Ekonomska fakulteta v Ljubljani

Tudi v letošnjem letu na Ekonomski fakulteti načrtujemo tradicionalni seminar »Denarna politika in banke v letu 2023«, ki se bo odvijal v času, ko se srečujemo s pešanjem gospodarske rasti, rekordno inflacijo, energetsko krizo ter številnimi negotovostmi v okolju, ki so vzrok za zelo nepredvidljive pogoje poslovanja, ne samo v letu 2023, pač pa že v naslednjih nekaj mesecih.

Kot vedno, skušamo tudi z letošnjim programom biti aktualni, tako glede vprašanj ki se tičejo poslovanja bank kot tudi denarne politike ter se, kljub negotovim razmeram, osredotočiti tudi na razmislek o pričakovanjih za leto 2023. Nikakor ne bomo mogli mimo dilem, s katerimi se srečuje ECB, in ukrepov, ki jih ta sprejema ter posledic za banke in njihove komitente. Zdi se, da so letošnje inflacijske stopnje veliko presenečenje tudi za centralno banko, ki je še na začetku letošnjega leta zagovarjala tezo o začasnosti inflacije, a je nepričakovan razvoj dogodkov cene pognal v višave. Že zdaj je jasno, da bo centralna banka ob doslednem izvajanju restriktivne politike dvigovala obrestne mere do konca letošnjega in še v začetku 2023, a postavlja se vprašanje, kako bo to vplivalo na gospodarsko rast, ki že popušča pod bremenom ekstremno visokih cen energentov ter vedno višjih cen vhodnih komponent. Bo morda po večletnem obdobju kvantitativnega sproščanja denarne politike sledilo tudi njeno kvantitativno omejevanje? Kako se bo uporabljal TPI instrument in kakšna bo usoda TLTRO? Ni pa vse odvisno samo od denarne politike. Kot se je nedavno izkazalo v britanskem primeru, morajo biti odločitve denarne politike usklajene z javno-finančnimi odločitvami, saj so sicer reakcije finančnih trgov lahko burne in nepredvidljive, z zelo bolečimi in dragimi posledicami za vse gospodarske subjekte. Skrbno in preudarno upravljanje javnih financ je torej tudi (ali pa še posebej) v teh časih ključnega pomena in se tej tematiki v programu letošnjega seminarja ne bomo mogli izogniti.

Na seminarju pričakujemo ugledne in zanimive predavatelje, ki bodo s svojimi predstavitvami osvetlili obravnavano problematiko ter nam tako dali tudi iztočnice za debato. Verjamemo, da vam bo seminar lahko zanimiv vir novih spoznanj in idej ter priložnost za razpravo o nekaterih najbolj aktualnih vprašanjih tega časa.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite!

Programski vodja
Prof. dr. Marko Košak

Zakaj?

 • Vpogled v aktualna dogajanja na področju bančništva in denarne politike.
 • Pričakovanjih za prihajajoče leto 2023.

Za koga?

 • Vodilne v bančnem in finančnem sektorju
 • Finančne in bančne strokovnjake
 • Vodilne v podjetjih, ki želijo vedeti, kaj se bo dogajalo z bančnim sektorjem v prihodnje

Kako?

 • Datum še ni znan.
 • Na Ekonomski fakulteti v Ljubljan

Na dvodnevnem seminarju bomo govorili o aktualnih temah s področja denarništva in bančništva, pri čemer bomo v ospredje postavili aktualne razmere in pogled v bližnjo prihodnost.

Datum še ni znan.

 • prof. dr. Marko Košak, Ekonomska fakulteta, programski vodja, uvodni nagovor
 • Velimir Bole, EIPF: Pregled gospodarskega stanja v Sloveniji in pogled v leto 2023
 • mag. Saša Jazbec, Ministrstvo za finance: Stanje javnih financ in pričakovanja za leto 2023
 • mag. Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije: Denarna politika v območju evra
 • dr. Primož Dolenc, viceguverner – namestnik guvernerja Banke Slovenije: Pregled poslovanja bank v Sloveniji ter finančna stabilnost

Datum še ni znan.

 • Gregor Omejc, direktor, Shell Adria: Pričakovani razvoj trga energentov za cestni promet in prihodnost trajnostnih virov energije
 • dr. Aida Ćehajić, raziskovalka, Technische Universität München, School of Management: Effective use of macroprudential instruments – some recent findings.
 • Dragan Crnogorac, EBA, EU-wide stress test at European Banking Authority and Raffaele Passaro, European Banking Authority: Stress testing exercise and integration of climate risk

Program je oblikoval prof. dr. Marko Košak in bo potekal 29. in 30. novembra 2022 na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Programski vodja

Marko Košak

Ekonomska fakulteta

Kotizacija in prijava

Začetek programa: Datum še ni znan.
Rok za prijavo: Datum še ni znan.

Kotizacija za program znaša 400 EUR (brez DDV).

 • 10% popust: za zgodnje prijave do 14 dni pred seminarjem.
 • 20% popust: za tri udeležence iz istega podjetja.
 • 20% popust: za člane Alumni EF.

Popusti se med seboj ne seštevajo.

V primeru odjave manj kot osem dni pred pričetkom programa povračilo kotizacije ni več možno, kot tudi ne v primeru, da ste prijavljeni in se programa ne udeležite.

Po izpolnitvi prijavnega obrazca boste prejeli potrditev o prijavi na vaš e-poštni naslov.

Predračun bo izdan na naslov, ki ga boste vpisali v prijavni obrazec. Poravnati ga je potrebno pred pričetkom programa.

*Seminar je zaključen. V kolikor želite biti obveščeni o novem terminu, izpolnite podatke spodaj in vas bomo kontaktirali. 

  Osnovni podatki:

  Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

   S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.