Peter Wostner: Zakaj bomo samo z digitalizacijo lahko živeli, kot si želimo?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Dr. Peter Wostner (UMAR) je na piedestal postavil digitalizacijo. Kljub temu, da je digitalizacija tako za gospodarstvo kot tudi družbo izjemnega pomena, je glede na študije Slovenija do digitalnih tehnologij zelo zadržana. Vrsta pozitivnih lastnosti, ki jih digitalizacija skupaj z robotizacijo in avtomatizacijo prinaša, je zaradi nerazumevanja velikokrat spregledana. Četrta industrijska revolucija, ki virtualni svet prepleta s kibernetskim svetom, danes ustvarja izjemno učinkovite priložnosti. Kot poudarja dr. Peter Wostner, smo »v Sloveniji velikokrat pred vprašanjem: digitalizacija da ali ne? Trdim, da to ni nikakršna izbira. Namreč, zgodba in prehod v industrijo 4.0 se bosta zgodila v vsakem primeru. Kdor v to zgodbo ne bo šel, bo iz igre izpadel.« Zato je pomembno, da se bomo posvetili digitalnim priložnostim in se izognili morebitnim tveganjem, ki bodo najšibkejše in tiste z nizko stopnjo izobrazbe postavili v izrazito nelagoden položaj. Posledično bo ključno ustvariti ustrezno podporno okolje, spodbujati sodelovanje deležnikov na vseh nivojih ter se stvari lotiti ambiciozno in hitro, vendar na pravi način. 

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.