Petra Došenovič Bonča: Ali bi z uresničenjem našega predloga zdravstvene reforme lažje preživeli pandemijo?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Izr. prof. dr. Petra Došenovič Bonča (EF UL) je naslovila vprašanje, ali bi z uresničenjem predloga zdravstvene reforme Ekonomske fakultete iz leta 2014 lažje preživeli pandemijo. Že leta 2014 je tekel pogovor z vsemi deležniki slovenskega zdravstva o reformi, ki se je zaključil z 82 predlogi za izboljšanje sistema delovanja slovenskega zdravja. Izmed vseh predstavljenih sta na primer holding izvajalcev in odprave občin kot principala v zdravstvu več kot očitno nujno potrebna. »To, da nismo ustanovili holdinga javnih izvajalcev, je vodilo do tega, da so bolnišnice vsaka zase reševale pandemijo, namesto da bi to počele skupaj. To, da ni bilo holdinga, je povzročilo tudi to, da na enem mestu ni bilo identifikacije zmogljivosti.« Ne le to, v razmerah, ki smo jih doživeli, je posamično delovanje bolnišnic vodilo v neučinkovito kupovanje zdravstvene opreme, hkrati pa so se bolnišnice ravnale po profitnem odzivu. Razlike precepljenosti v različnih občinah in nehomogeno delovanje v zdravstvu bi, glede na to, da je večina ustanov v državni lasti, s povezanostjo lažje reševali glede na potrebe posameznih ustanov in s tem učinkovito pristopili do izzivov, ki smo jih bili deležni. 

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.