Tine Kračun: Mednarodno poslovanje v luči večjih političnih tveganj

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Tine Kračun z Inštituta za strateške rešitve je govoril o političnem tveganju v državah Zahodnega Balkana in njegovem vplivu na poslovanje podjetij v teh državah. Politično tveganje je definiral kot spremembo vrednosti podjetja, ki je posledica nepričakovane poteze politike. »Je pa tudi nevarnost, da bodo ukrepi vlad zmanjšali denarne tokove, ki jih pričakujejo vlagatelji,« je definicijo dopolnil TIne Kračun. Krizo covida-19 je izpostavil kot primer političnega tveganja, ko je dejal: »Do sedaj si nismo znali predstavljati, kako politično tveganje vpliva na naše življenje, zdaj pa smo videli, kaj pomeni, če se zapre gospodarstvo ali če se zaprejo meje.« Kot enega novih generatorjev političnih tveganj je Kračun izpostavil družbena omrežja oziroma tehnologijo. Včasih je peščica ljudi odločala o tem, katere informacije bodo posredovane javnosti. Danes je drugače, saj ima vsakdo z dostopom do interneta svoj pogled in informacije deli z vsem svetom. 

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.