Z IGRO VLOG DO BOLJŠIH KOMPETENC VODENJA

Igra vlog s področja vodenja in različnih vodstvenih situacij

AKADEMIJA VODENJA | 8. NOVEMBER 2022

Ste si kdaj zaželeli, da bi se lahko v kakšno situacijo ponovno vrnili? In ob novi priložnosti popolnoma drugače odreagirali? Verjetno se je vsakemu že to zgodilo, tako poslovno, kot tudi zasebno. Ampak kot pravi pregovor, priložnost zamujena, ne vrne se nobena. Na to, kako bi primerneje reagirali že v prvo, vpliva mnogo okoliščin, ampak med najpomembnejšimi so prav znanje in izkušnje.

OD IMITACIJE RESNIČNE SITUACIJE DO SAMOREFLEKSIJE

Pri igri vlog gre za imitacijo resnične situacije iz poslovnega vsakdanjika. Namen igre vlog je, da oseba vadi veščino ali sposobnost, ki jo želi razviti. Oseba lahko z igro vlog vadi več stvari hkrati, pridobi povratne informacije in lahko svoje vedenje skoraj takoj prilagodi. Ključno je, da se s pomočjo igre oseba postavi v svojo želeno pozicijo ali kožo neke druge osebe.

Mogoče ne bi verjeli, vendar nam igra in podoživitev situacij lahko pomagata do želenih rezultatov v resničnih situacijah. Igra vlog je lahko improvizirana ali načrtovana, hitra in enostavna. Namen je, da se navadite predvideti scenarije prizorov, trenirate možnost vživeti se v nekoga drugega, opazovanje in poslušanje, na koncu pa še tehnike samorefleksije in kritične analize. Ta metoda vzporedno ponudi učinkovit trening komunikacije, ki je pogosto osnova uspešnega vodenja. 

Vaše igre vlog bodo učinkovitejše, če boste upoštevali spodnje nasvete.

10 NASVETOV ZA BOLJ UČINKOVITO IGRO VLOG

 1. Vnaprej naredite načrt, zapišite si svojo vlogo in od sogovorca ter razmislite o vseh morebitnih zapletih, ki lahko nastanejo.
 2. Posnemajte dejanske scenarije.
 3. Najdite potencialne partnerje, ki bodo vadili z vami in razmislite, kaj vam lahko prinesejo v učni proces. Lahko pa vadite tudi sami. 
 4. Ugotovite katero vedenje želite spremeniti s pomočjo igre. 
 5. Razmislite o uporabi zunanjega opazovalca, katerega vloga je opazovati, kaj počnete, s čim imate težave in kako se partner odziva na vašo komunikacijo.
 6. Pomembno je, da med ponovitvami prizorov naredite odmor, saj boste tako bolj učinkoviti. 
 7. Če je možno, uporabite dejansko lokacijo ali okolje, v katerem se bo situacija odvijala.
 8. Svojo igro vlog posnemite, to bo še posebej koristno, če igrate vloge sami, saj boste imeli otipljiv vir povratnih informacij.
 9. Po igri vlog analizirajte, kaj se je zgodilo, preverite, kaj vam je šlo dobro in kaj lahko še izboljšate. V primeru, da imate zunanje opazovalce, naj podajo predloge za izboljšavo tudi oni. 
 10.  Bodite samokritični in iskreni ter odprti do novih pristopov.

Si tudi vi želite, da bi v določeni situaciji odreagirali primerneje? Akademija vodenja, ki jo pripravljamo v Centru poslovne odličnosti v mesecu novembru, vam lahko pomaga pri tem. V zadnjem modulu se boste z Moniko Lapanja in Mašo Madon preizkusili v igri vlog, kjer boste uporabili vso predhodno pridobljeno znanje, tudi tisto, ki ga boste pridobili na akademiji. Situacije so vezane na aktualne in vsakodnevne izzive, s katerimi nas sooča trenutno zahtevno poslovno okolje. Vsebinsko se bomo dotaknili različnih področij vodenja: stili vodenja, dinamika in vodenja tima, opolnomočenje, motivacija, zaupanje, komunikacija, povratna informacija, povezovanje, moč, delegiranje, pogajanje, nagrajevanje, ravnovesje med delom in zasebnim življenjem ter medgeneracijske razlike.


AKADEMIJA VODENJA

Akademija vodenja je online več-modulski program, ki je namenjen vsem, ki želite v krajšem času osvojiti, razviti in nadgraditi kompetence vodenja, postati bolj učinkoviti v samoorganizaciji in izboljšati komunikacijo s sodelavci in strankami. Akademija nudi inovativen učni pristop ter aktualna in praktična znanja za uspešno vodenje v zahtevnem poslovnem okolju.

Ob zaključku vsak udeleženec prejme CERTIFIKAT trojno akreditirane poslovne šole, Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki se uvršča med 1% najboljših šol na svetu. 

Začetek: 8. november 2022, ONLINE, preko Zooma.

VEČ O PROGRAMU

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

  S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.