CPOEF E-talk: Brain connects all

V četrtek smo v online debati CPOEF E-talk gostili tri izjemne goste, red. prof. dr. Aljošo Valentinčiča, dr. Nikolaosa Dimitriadisa ter mag. Žiga Vižintina, ki so razvili debato na temo Brain connects all (Možgani povezujejo vse).

Sprehodili so se prek optimizma, čustev ter občutkov, predstavili njihove vplive na odločitve posameznika, pokazali razlike med emocionalnim in racionalnim umom, se dotaknili meditacije ter končali s temo motivacije. Vse to smo seveda opazovali z nevroznanstvenega vidika delovanja naših izjemnih človeških možganov. Vsi izmed sodelujočih so z nami delili izkušnje in znanje s področja nevroznanosti, na katerem so tako ali drugače prisotni več kot desetletje.

Zanimivo je prepletanje racionalnega z emocionalnim razmišljanjem v procesu človekovega odločanja. Medtem ko je dr. Valentinčič izpostavil, da mora biti posameznik optimist, da sploh investira, in mora nekako verjeti v vsaj dolgo, če že ne svetlo, prihodnost, je mag. Vižintin temu nasprotujoče zagovarjal nečustveno racionalnost pri dolgoročnem investiranju. Nenavadno kombinacijo miselnega in emocionalnega delovanja je pod drobnogled vzel dr. Dimitriadis.

Pri tej navdušujoči debati, polni uporabnih napotkov, sta za ekonomiste morda zanimiva dva primera, omenjena v njej. Prvi je ta, da mediji hočeš nočeš igrajo pomembno vlogo v percepciji. Ne samo to, raziskave so pokazale, da družbena omrežja (v tem primeru Twitter) dodajo 1 % pri nihanju in spremembi tržne vrednosti podjetja. Drugi primer pa se nanaša na uporabo logike in čustev v komunikaciji podjetij do kupca ter vplivu na nakupno odločitev. Nič novega ni, da čustva vodijo nakupovalne odločitve, kar pa je navdušujoče, je to, da je poskus združitve dejstev (številk in drugih podatkov) in emocionalne zgodbe v istem oglasu vodil do slabšega prodajnega uspeha kot v primeru zgolj uporabe emotivnih komponent.

Izjemno zanimiva debata, iz katere bi se dalo izpostaviti še marsikaj, zato vas vabimo k ogledu posnetka e-debate (v angleškem jeziku) na YouTube kanalu CPOEF.

Danica Tajčman, Efnews

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.