Marko Pahor: Ali svet potrebuje Bitcoin?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Red. prof. dr. Marko Pahor (EF UL) je na vprašanje »Ali svet potrebuje bitcoin?« za začetek odgovoril z dejstvom, da pri tem še vedno prevladata dva pola. Navdušenci, ki so prepričani, da bosta tehnologija bločnih verig in z njo bitcoin v celoti spremenila svet, kot ga poznamo danes, na drugi strani pa skeptiki, ki menijo, da kripto denar ni nič drugega kot klasična piramidna shema, ki deluje na sofisticirani bolje porazdeljeni Excelovi tabeli. Dr. Marko Pahor pravi, da se kot ekonomist težko postavi na katerokoli stran, ampak se zateka k ekonomski znanosti in orodjem, ki jih ta ponuja. Analiza ekonomskih modelov daje odgovor na vprašanje, ali lahko te storitve prodajamo. »Uspešen poslovni model najprej omogoča, da določena storitev preživi brez stalnega dotoka kapitala od zunaj. A mora biti dober poslovni model kljub temu več kot to. Dober poslovni model daje tehnologiji možnost organske rasti in razvoja, za kaj takega pa mora nova tehnologija res pomeniti nekaj boljšega, nekaj, kar naredi naše življenje prijetnejše, bogatejše.« Za odgovor na to se je ozrl v zgodovino in razvoj interneta, kateremu je težo pravzaprav dal razvoj spletne trgovine Amazon. In vendar je bil to le prenos že obstoječih poslovnih modelov na splet. Resnična revolucija se je zgodila, ko se je razvil poslovni model, ki brez obstoja interneta ne bi obstajal. Torej – je bitcoin le prenos dobre prakse na splet ali popolna revolucija? Obeta veliko, in vendar bo prihodnost bitcoina razkril čas.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.