Z VITKO FILOZOFIJO DO UČINKOVITIH PROCESOV IN POSLOVANJA

Vitka ali lean filozofija poudarja odstranjevanje “odpadkov” znotraj procesa.

KAJ JE LEAN FILOZOFIJA?

Lean filozofija je skrajno enostavna, vendar na drugi strani tako celostna, da lahko z njeno pomočjo izboljšamo vse. Cilji lean filozofije so izboljšanje procesov, odprava nepotrebnih odpadkov, skrajšanje (proizvodnih) časov in zmanjšanje skupnih stroškov. Zakaj je vitka filozofija tako priljubljena in pogosto uporabljena filozofija na današnjem trgu?

Pet načel predstavlja temelj celotne LEAN filozofije:

 • Uspeh moramo najprej opredeliti, nato (iz)meriti.
 • Proces obstaja, da ustvarjata vrednost.
 • Vse kar ne ustvarja vrednosti v procesu je odpadek.
 • Popolni procesi so tisti, ki imajo čim manj ali pa sploh nimajo odpadkov.
 • Popolnega procesa ni, je pa procese potrebno nenehno izboljševati.

KAKO S POMOČJO LEAN FILOZOFIJE DO BOLJ UČINKOVITIH PROCESOV?

Iskrena in neprestana želja po spremembi je temelj vitke filozofije, ki pa nikakor ni samoumevna. Večina ima strah pred spremembami in delujemo proti njim. Z lean filozofijo lahko izboljšamo učinkovitost kateregakoli procesa, saj je temelj učinkovitega delovanja vsakega sistema in omogoča optimizacijo procesov z vidika porabe časa in denarja.

KLJUČNI KORAKI ZA IZBOLJŠANJE UČINKOVITOSTI KATEREGAKOLI PROCESA:

 1. Definirajte jasen kazalec za merjenje učinkovitosti. 
 2. Ugotovite, kje v procesu se ustvarja vrednost. 
 3. Identificirajte dele v procesu, ki ne ustvarjajo vrednost.
 4. Odstranite odpadke ali povečajte vrednost.
 5. Neprestano ponavljajte točko 4.


SPOZNAJTE LEAN FILOZOFIJO Z ROKOM STRITARJEM

V mesecu februarju vas vabimo na spletno delavnico Učinkoviti procesi in poslovanje (“Lean”), kjer bo Rok Stritar, podjetniški svetovalec in Design Thinking in Lean strokovnjak, razkril kako lahko tako imenovano vitko kulturo uvedemo v vsako podjetje ali organizacijo, ne glede na velikost. 

Rok Stritar ima več kot 15 letne izkušnje s poučevanjem podjetništva in poslovnih tem na dodiplomski in podiplomski ravni. Poleg tega je zelo dejaven pri izvedbah izobraževanj v podjetjih na temo vpeljave vitkih pristopov, dizajnerskega pristopa, digitalizacije in postavitve vodstvenih sistemov. Je snovalec in izvajalec številnih svetovalnih projektov za večje in manjše poslovne sisteme. Kot podjetnik je ustanovitelj, večinski lastnik in član uprave Kibube d.o.o., ki upravlja 16 fizičnih in 5 spletnih trgovin v več državah. 

Interaktivna delavnica z Rokom Stritarjem je zelo priljubljena in se hitro polni. Spletna delavnica bo potekala 21. in 22. februarja 2023, od 13:30 do 15:30 ure. Ob zaključku vsak udeleženec prejme CERTIFIKAT trojno akreditirane poslovne šole, Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki se uvršča med 1% najboljših šol na svetu.

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

  S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.