Program EWA prvič v Sloveniji – ne zamudite priložnosti!

EIT Food bo v sodelovanju s Centrom poslovne odličnosti, Ekonomsko fakulteto in Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, prvič v Sloveniji izvajal program EWA – Empowering Women in Agrifood. EWA program bo podprl deset žensk pri razvoju njihovega podjetja ali podjetniške ideje s področja agroživilskega sektorja. 

V primeru vprašanj, nam pišite na EWA.CPOEF@ef.uni-lj.si.

Kaj je glavni cilj programa EWA?

Glavni cilj programa je opolnomočiti ženske predstavnice v agroživilskem sektorju, odpraviti vrzel med spoloma in podpreti inovativne podjetniške ideje. Izbrane kandidatke boste šest mesecev preko različnih izobraževanj in mentoriranj, ki vsa potekajo v slovenskem jeziku, dobivale podporo za razvoj svoje podjetniške ideje. Imele boste dostop do vlagateljev in strokovnjakov, da boste lahko razvile podjetniško idejo ali obstoječe podjetje dvignile na višjo raven. Udeleženke boste imele tudi priložnost osvojiti do 10.000 EUR. 

Dodatne informacije iz informativnega dneva

Kaj program EWA ponuja? 

 • Brezplačno udeležbo,  
 • vsaka udeleženka za sodelovanje v programu prejme nepovratna sredstva v višini 1.000 EUR,
 • 6 mesečno mentoriranje 1:1.  

Na zaključnem dogodku bo najboljšima predstavnicama podeljena nagrada v višini 10.000 EUR in 5.000 EUR.

Pogoji za prijavo na EWA program? 

 • Ženske, starejše od 18 let, s strastjo do agroživilskega sektorja, s podjetniško idejo ali lastnim podjetjem, ki ni starejše od dveh let.
 • Aktivno sodelovanje in vsaj 80 odstotna udeležba na vseh srečanjih.
 • Do sedaj ste za razvoj podjetniške ideje prejeli manj kot 30.000 EUR javnih ali zasebnih finančnih sredstev. 
 • Razvijate podjetniško idejo ali podjetje, ki pokriva eno izmed EIT Food področij:  
 • BOLJ ZDRAVO ŽIVLJENJE Z USTREZNIMI PREHRANSKIMI ODLOČITVAMI – z dostopom do bolj zdravih izdelkov in uporabnih informacij omogočiti večjemu številu potrošnikov, da sprejmejo boljše prehranske odločitve.  
 • ŽIVILSKI SISTEMI “NET-ZERO” – reševanje problematike virov CO2, zmanjšanje okoljskega odtisa beljakovin, ustvarjanje novih trgov za presežke hrane.  
 • OBVLADOVANJE TVEGANJA ZA PRAVIČNI ŽIVILSKI SISTEM – z uporabo digitalizacije do bolj odporne in zaupanja vredne prehranske verige, za večjo zanesljivost in varnost hrane. 
 • Celotni pogoji (v angleškem jeziku) so na voljo na tej povezavi.

Časovnica projekta: 

 • Odprte prijave na EWA 2023: do vključno 31. 5. 2023.  
 • V začetku junija bo ocenjevanje prejetih vlog, na podlagi vnaprej določenih kriterijev, in izbor 10 udeleženk. 
 • Prvo srečanje udeleženk, mentoric in mentorjev: 16. 6. ob 16:00 na Biotehniški fakulteti. Na dogodku bodo udeleženke predstavile podjetniško idejo in se povezale z izbrano mentorico ali mentorjem. 
 • Mentoriranje 1:1: Od julija do novembra.
 • Enodnevno izobraževanje: Konec septembra ali začetek oktobra 2023.
 • Predstavitev podjetniške ideje pred komisijo: 16. november 2023. 

Oglejte si prejšnje udeleženke EWA programa in njihove ideje: 

Zmagovalke programa EWA in udeleženke iz drugih držav: BolgarijaČeškaHrvaška, LatvijaLitvaMadžarska, Italija.    

Kaj je EIT Food? 

EIT Food je največja in najbolj dinamična svetovna skupnost za inovacije na področju hrane. Pospešujemo inovacije za vzpostavitev prehranskega sistema, primernega za prihodnost, ki proizvaja zdravo in trajnostno hrano za vse. Ob podpori Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije, EIT Food vlaga v projekte, organizacije in posameznike, ki delijo skupne cilje za zdrav in trajnosten prehranski sistem. EIT Food spodbuja inovacijski potencial v podjetjih in na univerzah. Ustanavlja in širi zagonska agroživilska podjetja z namenom, da bi na trg poslala nove tehnologije in izdelke. Podjetnike in strokovnjake opremljajo z znanji, potrebnimi za preoblikovanje prehranskega sistema. V središče dela EIT Food postavlja potrošnike in jim pomaga graditi zaupanje v prehransko verigo. 

EIT Food je ena od devetih inovacijskih skupnosti, ki jih je ustanovil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), neodvisni organ EU, ustanovljen leta 2008 za spodbujanje inovacij in podjetništva v Evropi. 

Več informacij najdete na spletni strani www.eitfood.eu ali nas spremljajte prek družbenih medijev: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube in Instagram.

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

  S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.