Tamara Pavasović Trošt: How Will the Pandemic Affect Society and Social Relations?

CPOEF E-TALK: Ekonomija pod žarometi

Za vas smo združili vodilne strokovnjake, akademike, novinarje, gospodarstvenike in druge navdušence nad ekonomijo. V seriji 15 minutnih nagovorov, misli in idej sp delili svoja razmišljanja, videnja in raziskovalna dognanja na področjih ekonomije, ekonomske filozofije in vpliva na poslovanje ter družbo.

Izr. prof. dr. Tamara Pavasović Trošt (EF UL) je osvetlila tematiko, ki smo jo danes kar nekoliko spregledali. O tem, da je covid-19 zdravstvena in ekonomska kriza, lahko dnevno beremo v časopisih. Premalo pa se pogovarjamo o ljudeh in posledicah, ki jih je pandemija neenakomerno prenesla na družbo. Tako kot je bilo moč zaznati neenotno prizadetost po gospodarskih sektorjih, je pandemija različno zarezala tudi v človeške, družbene odnose. Povzročila je veliko mentalnih težav pri posameznikih ter povišala stopnjo osamljenosti. Prav tako je olje na ogenj prilila že tako razdeljenemu političnemu svetu. Na drugi strani lahko kot dobro stran pandemije izpostavimo to, da smo se naučili, kako delo opravljati od doma, prek spleta, ter na nek način ponovno oživili kolektivni duh. Izr. prof. dr. Tamara Pavasović Trošt meni, da je vsaka kriza drugače zaznamovala človeštvo, tokrat pa si želi, da bi »pandemija covida-19 v knjigah ostala zapisana kot pandemija, ki je spremenila t. i. status quo in poleg zdravstvenih implikacij ekvivalentno upoštevala tudi socialne in ekonomske posledice.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.