Maks Tajnikar: O TREH USODNIH ZABLODAH

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

O TREH USODNIH ZABLODAH

Prof. dr. Maks Tajnikar, Ekonomska fakulteta UL, je govoril ”O treh usodnih zablodah”, kjer je osvetlil pogled na pomen in vpliv davkov na javno gospodarstvo, odprl vprašanje davčnih obremenitev in kritično razmislil o tem, ali je možno z nižjimi davki povečati gospodarsko rast. Slovensko gospodarstvo je sicer tržno, a se deli na zelo različne sektorje. ”Značilnost kolektivnega financiranja in neprofitnega delovanja je temeljna značilnost javnega sektorja,” hkrati pa je namen javnega sektorja v tem, da z njim nadomestimo neučinkovit trg z državno intervencijo. Javni sektor imamo, da zagotovimo učinkovitejše gospodarstvo. Vprašanje sledi, ali res lahko z nižjimi davki dvignemo gospodarsko rast?

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Maks Tajnikar

Maks je doktor ekonomije in podjetništva ter redni profesor Ekonomske fakultete v Ljubljani. V preteklosti je bil dvakrat minister, dekan Ekonomske fakultete in objavil je več kot 500 znanstvenih in strokovnih del. Sedaj raziskovalno največ deluje na področju makroekonomike, ekonomike rastočih podjetij, ekonomike javnega sektorja in zdravstvene ekonomike.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.