Vasja Rant: TRAJNOSTNE FINANCE IN ZELENI PREHOD V EU

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

TRAJNOSTNE FINANCE IN ZELENI PREHOD V EU

»Trajnostne finance in zeleni prehod v EU« so bile osrednja tema govora prof. dr. Vasje Ranta, Ekonomska fakulteta. Trg trajnostnih financ, ki pred letom 2010 skoraj ni obstajal, saj so se prve izdaje zelenih obveznic zgodile šele leta 2007, je danes zelo hitro rastoč trg. Trajnostna tveganja v zadnjih letih pa postajajo vse večja. Ta so hkrati začela predstavljati ključen moment oziroma premislek pri odločevalcih vseh politik. Posledično so se na trgu pojavili številni okviri in razvoji standardov trajnostnega poročanja, ki so prav zaradi številčnosti težje pregledni in primerljivi. Zaveze evropskih politik na tem področju so spodbudne, čeprav raziskave kažejo, da je potrebno hitro ukrepanje in da zmanjkuje časa za vse ambiciozno zastavljene cilje. Dr. Rant zato poudarja, da je na področju zelenega in trajnostnega prehoda »potrebno ne samo hitro, ampak tudi obsežno ukrepanje«.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Vasja Rant

Vasja je izredni profesor za denar in finance na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, ima pa tudi izkušnje s poučevanjem v mednarodnem okolju. V okviru raziskovalnega dela redno objavlja članke v mednarodnih in slovenskih recenziranih revijah ter poglavja v znanstvenih monografijah. Poklicno je večkrat svetoval slovenski vladi o temah, povezanih z EU, in aktivno sodeloval pri pogajanjih Evropskega sveta o večletnih finančnih okvirih EU za obdobja 2007-2013, 2014-2020 in 2021-2027 ter pri pogajanjih o Instrumentu za okrevanje EU, NextGenerationEU, kot odzivu na krizo COVID-19.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.