Peter Frankl: MENEDŽERSKI BLABLA ALI PRIMITE SE ZA DENARNICE

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

MENEDŽERSKI BLABLA ALI PRIMITE SE ZA DENARNICE

Peter Frankl, časnik Finance, ki je svoj govor naslovil z »Menedžerski blabla ali primite se za denarnice,« je z jezikovnega vidika osvetlil preplet angleškega in slovenskega jezika v poslovnem svetu, kjer je čedalje bolj priljubljena menedžerska govorica, ki vsebuje vse več skovank iz angleškega jezika. V razmišljanju o jezikovnem botoksu in miselni praznini je omenil, da mu je v spominu najbolj ostala skovanka »rejzanje revenjuja« in »ničesar ne delamo, kar ne mejka sensa.« Predvsem med mlajšimi, sicer odlično izobraženimi menedžerji, je tak način govora zelo prisoten, saj jim je kombiniranje obeh jezikov bližnjica za učinkovito izražanje. Veliko mlajših ljudi je, ki jim je tak jezik postal lastni zaradi potovanj, vplivov medijev in vse bolj prepletenih jezikovnih skupnosti. Vendar Frankl meni, da se moramo določenih ljudi, ki tak jezik uporabljajo, bati, raba takega jezika, ki mu pravimo tudi jezikovni botoks, pa je škodljiva, saj »gre za intelektualno praznino, z uporabo tega jezika pa želijo dosegati svoje preambiciozne cilje.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Peter Frankl

Peter je direktor in glavni urednik založniškega podjetja Časnik Finance, ki je znano predvsem po poslovnem portalu finance.si in dnevnemu časopisu Finance in njegovi prilogi Manager. Je diplomant novinarstva, svojo kariero je pričel na Delu, v začetku devetdesetih let se je pridružil Gospodarskemu vestniku, pri Financah pa je aktiven od samega začetka. V okviru korporacije Bonnier je tudi direktor nemškega podjetja Blogform in hrvaškega Business Media Croatia ter član nadzornega sveta poljskega podjetja Puls Bizniesu.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.