Dejan Paravan: ALI PROSTI TRG NA PODROČJU ENERGETIKE LAHKO DELUJE?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

ALI PROSTI TRG NA PODROČJU ENERGETIKE LAHKO DELUJE?

Dejan Paravan, Gen-i, ki se je spraševal, »Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje?« je skozi pregled podjetja Gen-i od njegovih začetkov pa do današnjih časov v oziru na krizo ter vojne razmere v katerih se nahajamo danes, izpostavil, da je več kot očitno, da nevidna roka trga v vojnih razmerah na področju energentov ne deluje najbolje. Lahko trg ponudi odgovore na energetsko krizo? V trenutnem stanju obstaja vrsta negotovosti, ki kažejo na določene scenarije, ko ne bo presečišča med krivuljo ponudbe in povpraševanja. Posvaril pa je, da »če ni presečišča med ponudbo in povpraševanjem, gre cena proti neskončnosti.« Poslušalcu je predstavil ključni vprašanji – ali bo nevidna roka trga naredila dobro selekcijo? Je prav, da določeni uporabniki ne bodo prišli do energije na trgu? Odgovoril je z razlago, da je v vojnem stanju, kakršnega imamo danes in ko je naenkrat v Evropi 40 odstotkov manj plina, ki ga je prej dobavljala Rusija, nujno potrebna regulacija.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Dejan Paravan

Dejan je aktivni sooblikovalec tržnega dogajanja v Sloveniji in priznani strokovnjak s področja trga električne energije in zemeljskega plina, ki je poklicno pot začel leta 1999 kot raziskovalec na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer je leta 2004 tudi doktoriral. Je direktor treh hčerinskih družb (GEN-I Vienna GmbH, Avstrija, GEN-I Energia S.r.l., Italija, in GEN-I Hrvatska d.o.o. Zagreb, Hrvaška). Z začetkom leta 2022 je bil imenovan v upravo skupine GEN-I. Je priznan predavatelj s področja energetskih trgov in energetike, avtor številnih znanstvenih člankov in strokovnih prispevkov ter član stanovskih združenj.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.