Tim Mitja Žagar: BITCOIN: SVETOVNA REZERVNA VALUTA PRIHODNOSTI?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

BITCOIN: SVETOVNA REZERVNA VALUTA PRIHODNOSTI?

Tim Mitja Žagar, Iconomi, je nadaljeval z razpravo ”Bitcoin – svetovna rezervna valuta prihodnosti?”, kjer je predstavil tematiko veriženja blokov oz. blockchain tehnologijo ter se spraševal ali Bitcoin, ki so ga ljudje v začetnih fazah sicer videli predvsem kot naložbo kot denar, lahko postane svetovna rezervna valuta prihodnosti. Finančna industrija je tovrstno tehnologijo označila za modno muho, dokler ni ugotovila, da lahko Bitocin zaradi njegove omejene količine in enostavne prenosljivosti predstavi kot digitalno zlato. Posledično so vse večje finančne institucije pospešeno začele oblikovati produkte tega naložbenega razreda. A kaj blockchain tehnologiji sploh zares daje vrednost? Žagar odgovarja, »ekonomija, ki se na njej razvija in podjetja, ki na njej obstajajo«.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Tim Mitja Žagar

Tima Mitjo so od nekdaj privlačile nove tehnologije. V času študija je že ustanovil svoje prvo uspešno podjetje za razvoj spletnih aplikacij. Leta 2015 je soustanovil Cashillo, prvo bitcoin podjetje na svetu, ki ga je evropska regulativa potrdila kot finančno institucijo. Danes je soustanovitelj in glavni izvršni direktor globalnega podjetja ICONO-MI, platforme za trgovanje s kriptoimetji. 

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.