Denis Mancevič: RUSIJA NA POTI V AVTARKIJO: VPLIV MEDNARODNIH SANKCIJ NA MAKROEKONOMSKO IN SOCIALNO STABILNOST

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

RUSIJA NA POTI V AVTARKIJO: VPLIV MEDNARODNIH SANKCIJ NA MAKROEKONOMSKO IN SOCIALNO STABILNOST

Dr. Denis Mancevič iz Herman & Partnerji se je lotil najbolj aktualne problematike – ruske krize. V svojem govoru ”Rusija na poti v Avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost” je dejal, da ima rusko gospodarstvo velike težave zaradi dejstva, da surovine predstavljajo le 30 odstotkov BDP, a hkrati polovico javnih prihodkov in kar 70 odstotkov izvoza. To povzroča kanibalizacijo drugih gospodarskih sektorjev in korupcijo. Vprašal se je, kaj je cilj sankcij, ki jih svet izvaja proti Rusiji. Izpostavil je, da so mnenja o njihovi učinkovitosti med zahodnimi ekonomisti deljena, da je ruski rubelj nadoknadil vso vrednost, ki jo je izgubil takoj po invaziji Rusije v Ukrajino in da zaradi povišanih cen energentov Rusija s svojim izvozom zasluži več in ne manj.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Denis Mancevič

Denis se je rodil v Belorusiji. Odraščal je v športni družini. Tudi sam se rekreativno ukvarja z maratonom in triatlonom. Je doktor družboslovnih in humanističnih znanosti z MBA diplomo, ki pa bolj kot na uradne nazive stavi na fleksibilnost in zvedavost. Je nekdanji diplomat, direktor in partner v svetovalni družbi Herman & partnerji, ki išče alternativne vodstvene modele, ki v ospredje postavljajo medosebne odnose, integriteto in integrirano komunikacijo.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.