Jože Damijan: DILEME EKONOMSKIH POLITIK MED INFLACIJO IN STAGNACIJO

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

DILEME EKONOMSKIH POLITIK MED INFLACIJO IN STAGNACIJO

Prof. dr. Jože P. Damijan, Ekonomska fakulteta UL, je opisoval »Dileme ekonomskih politik med inflacijo in stagnacijo«. Pojasnil je, da se je EU v preteklem desetletju soočala z deflacijo. Da bi dosegla inflacijski cilj v višini 2 %, se je Evropska centralna banka odločila za nakup vrednostnih papirjev in na trg poslala veliko količino primarnega denarja. Komaj pandemija COVID-19 je poskrbela, da se je po aprilu 2021 inflacija odlepila od zgodovinsko nizkih ravni. Vojna v Ukrajini je dodatno povečala makroekonomske negotovosti, predvsem na področju energentov, sledil je vsesplošen porast cen. Damijan poudarja, da se centralne banke danes soočajo z dilemo, kako se soočiti s povišano inflacijo in zaključuje, da »kar danes potrebujemo, je predvsem učinkovito sodelovanje monetarne in fiskalne politike, ne pa soliranje zgolj ene izmed njiju.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Jože Damijan

Jože je profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in gostujoči profesor na University of Leuven v Belgiji. Predava predmete s področja makroekonomije, globalizacije, mednarodne ekonomije, korupcije in logistike. Na Repec lestvici je po mednarodni odmevnosti objav vodilni slovenski ekonomist. V prostem času je družinski človek, bralec, kolumnist, blogger, fizikalec, jadralec in zdravorazumski iskalec odgovorov na vsakdanje probleme.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.