Marcel Štefančič: PUSTI PIŠTOLO, VZEMI KANOLI!

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

PUSTI PIŠTOLO, VZEMI KANOLI!

Marcel Štefančič, Studio City, je skozi razmišljanje »Pusti pištolo, vzemi kanoli!« iskal vzporednice med poslovnim svetom in Hollywoodskimi filmi, kjer delovanje korporacij primerja z delovanjem Corleonove družine iz filma Boter. Skozi film Boter lahko namreč vidimo vzporednice s kapitalističnim neoliberalizmom, film sam pa lahko jemljemo kot priročnik za življenje v nevarnem kapitalističnem sistemu. Šele kriminalizacija prelevi dona Corleona v pravega Američana, v filmu pa predstavlja moralno avtoriteto, ki je korporativna Amerika ni nikoli imela. Njegovo podzemlje je Štefančič opisal kot parodijo korporacije. Pojasnil pa je tudi, da sta dereguliranost trga in kapitalistični neoliberalizem le strahopetni obliki podzemlja. »Kriminal je resnica ameriškega sna, do katerega pa ne morejo vsi, temveč le redki, tisti, ki so rojeni na pravi strani ekonomskega, socialnega in razrednega prepada. Vsi ostali se do ameriškega sna prebijejo le na silo.« Kljub temu pa je zaključil z mislijo, da je »privilegiranost prvih tudi produkt strukturnega nasilja, saj so se tudi oni obdržali na pravi strani z nasiljem.«

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Marcel Štefančič

Marcel je ikonični voditelj, kolumnist, filmski kritik, avtor več kot 80 knjig in že več kot trideset let novinar tednika Mladina. Kave ni poskusil nikoli v življenju, a vseeno kar prekipeva od energije, zato tudi v vsaki stvari najde globlji pomen. Je zaljubljen v filme in knjige, dvakratni dobitnik Rožančeve nagrade ter se brez zadržkov in strahu loti vprašanj, na katera marsikdo ne bi pomislil nikoli v življenju.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.