Marko Pahor: KAKO REGULIRATI TISTE, KI NE ŽELIJO BITI REGULIRANI?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

KAKO REGULIRATI TISTE, KI NE ŽELIJO BITI REGULIRANI?

Soočanje s sodobnimi FinTech rešitvami in blockchain tehnologijo pa hitro privede do vprašanja ”Kako regulirati tiste, ki ne želijo biti regulirani?”, ki ga je pod žaromete postavil prof. dr. Marko Pahor, Ekonomska fakulteta UL. Prizadevanje za skladnost s striktnimi regulacijami finančnih trgov je zagotovo draga, zato jo take in drugačne sodobne tehnologije poskušajo zaobiti ravno toliko, da pridobijo prednost brez prečkanja njenih meja. Principi zasebnosti in anonimnosti so v središču kripto sveta že od njegovih pričetkov, za kar je pomembna še toliko večja mera zaupanja, saj lahko zlom tega zaupanja investitorje dobesedno čez noč stane milijonov. Vendar pa ”regulacije teh trgov segajo mnogo dlje od preprečevanja izgub investitorjev. Svet ne želi paralelne valute, ki zaobide sankcije usmerjene proti zločincem in diktatorjem,” za kar so potrebni procesi preprečevanja pranja denarja najvišje stopnje. ”Zaupanje bo vedno temelj vsakega finančnega sistema in za zagotavljanje zaupanja je razvoj vedno boljša pot od revolucije.”

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Marko Pahor

Marko je redni profesor in prodekan na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Kot predavatelj predava tako doma kot tudi v tujini in sodeluje v posebnih izobraževalnih programih. Raziskovalno se ukvarja z različnimi temami s področja ekonomije in financ. Že vrsto let je redni kolumnist revije Finance, v kolumnah se loteva aktualnih vprašanj s širšega ekonomskega področja.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.