Tanja Španić: KAJ IMAJO ŠTEVILKE Z RAKOM?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

KAJ IMAJO ŠTEVILKE Z RAKOM?

Ob diagnozi raka se svet vsakega obolelega zagotovo spremeni, je v uvodu svojega govora »Kaj imajo številke z rakom?« povedala dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija. V Sloveniji vsako leto za rakom na novo zboli okoli 15.000 ljudi, umre pa jih več kot 6500. Zdravljenje je dolgotrajno in naporno, dolgotrajni pa je tudi razvoj zdravil. Po podatkih FDA je povprečna doba od začetnega testiranja do vstopa na trg za onkološka zdravila 10 do 15 let, povprečna cena razvoja v onkologiji pa znaša okoli 650 milijonov USD. V želji, da bi izboljšali izide zdravljenja si zagovorniki bolnikov prizadevajo za zbiranje podatkov, z analizo katerih se neprestano izboljšuje učinkovitost obravnave ter podpira uvajanje inovacij. ”Vseh primerov bolezni ne bomo mogli preprečiti, lahko pa bistveno zmanjšamo umrljivost. Zelo veliko lahko naredimo skupaj kot družba, saj so preventiva, zdrav način življenja in pravočasno zdravljenje, preden se rak razširi, ključnega pomena, znanje pa naše najmočnejše orožje.”

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Tanja Španić

Tanja je predsednica Združenja Europa Donna Slovenija in predsednica Evropske zveze za raka dojk – Europa Donna. Pri 26. letih je zbolela za rakom dojk. Trenutno je predsedujoča delovni skupini za zagovornike bolnikov ESMO (Evropsko združenje za internistično onkologijo), članica Oxfordske skupine za analizo študij zgodnjega raka dojk – EBCTCG, članica usmerjevalnega odbora za OlympiA in POSITIVE trial, članica Lancet Oncology odbora za raka dojk, v Sloveniji članica Etične komisije na OI, članica Zdravstvenega sveta na Ministrstvu za zdravje in usmerjevalnega odbora Državnega programa za obvladovanje raka. Po poklicu je veterinarka, doktorirala je iz molekularne in vedenjske nevroznanosti.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.