Nevenka Hrovatin: KAKO NAM STRUKTURA CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE POMAGA RAZUMETI DELOVANJE TRGOV Z ELEKTRIČNO ENERGIJO?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

KAKO NAM STRUKTURA CENE ELEKTRIČNE ENERGIJE POMAGA RAZUMETI DELOVANJE TRGOV Z ELEKTRIČNO ENERGIJO?

Prof. dr. Nevenka Hrovatin iz Ekonomske fakultete UL je v govoru »Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?« izpostavila, da je cena električne energije v EU zelo različna; energija je tako najdražja v Nemčiji, kjer je njena cena trikrat višja kot na Madžarskem ali v Bolgariji. Odločitev vlade, ki je v začetku tega leta podjetjem, ki upravljajo prenosno elektroenergetsko omrežje, za tri mesece odvzela vse prihodke, je ocenila kot neoptimalno. »V prihodnje si lahko obetamo povečanje omrežnine, saj so načrti za naložbe na področju distribucije električne energije zaradi zelenega prehoda zelo ambiciozni. Obsegajo 4,2 milijarde evrov in povrhu še 600 milijonov evrov naložb v prenosno omrežje,« je povedala dr. Hrovatinova, ki se v svojem raziskovalnem delu osredotoča na ekonomske vidike energetike.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Nevenka Hrovatin

Nevenka  je redna profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in podpredsednica SAEE (Slovenskega združenja za energetsko ekonomiko). Raziskovalno se ukvarja s področjem ekonomske regulacije infrastrukturnih dejavnosti, z ekonomiko energetike ter širše ekonomiko javnega sektorja, v zadnjem času pa zlasti z energetsko učinkovitostjo podjetij in gospodinjstev. Mednarodno združenje za energetsko ekonomiko IAEE ji je leta 2019 zaupalo organizacijo in vodenje Evropske energetske konference IAEE v Ljubljani. Za svoje delo na raziskovalnem in pedagoškem področju je leta 2015 prejela Zlato plaketo Univerze v Ljubljani, za raziskovalno delo pa nagrado Odlični v znanosti na UL ter več nagrad za raziskovalne dosežke na EF UL.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.