Janez Škrabec: KAKO MISLITI DANAŠNJI TRENUTEK?

EKONOMIJA POD ŽAROMETI 2022: SERIJA 15’ GOVOROV, MISLI IN IDEJ

Na največjem online dogodku o aktualnih in večnih ekonomskih izzivih, Ekonomija pod žarometi, se je predstavilo petnajst govorcev, predavateljev, novinarjev, strokovnjakov iz gospodarstva in poslovnega sveta. V 15 minutnih govorih so skušali približati ekonomske ideje, koncepte, dileme in misli ter deliti svoja razmišljanja, videnja in nenazadnje rešitve za najbolj aktualne ekonomske izzive.

KAKO MISLITI DANAŠNJI TRENUTEK?

Janez Škrabec, direktor podjetja Riko d.o.o. in predsednik Alumni EF je s svojim govorom ”Kako misliti današnji trenutek?” otvoril serijo kratkih govorov Ekonomija pod žarometi 2022. »Če vsak dan sledite novicam, še ne razumete sveta. Novice se vrtijo okoli izjem, ne pa okoli pravil,« je povedal na začetku. Opisal je izkušnjo podjetja Riko, ki se sooča z okrnjenim sodelovanjem s sodelavci na prej stabilnem sovjetskem trgu. Kako to, da so zopet na pragu vojne, je nadaljeval in podal interpretacijo ciklične narave delovanja človeštva, kot jo je opisal Ray Dalio po preučevanju mnogih imperijev, ki so živeli, cveteli in v boju propadli.

Celoten posnetek si lahko ogledate spodaj:

Janez Škrabec

Janez je predsednik Alumni EF in ustanovitelj ter direktor podjetja Riko. Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, svojo pot je nadaljeval na Cleveland State University v ZDA, INSEAD Business School Fontainebleau v Franciji ter na IEDC – Poslovni šoli na Bledu. Med mnogimi priznanji, ki jih je prejel za svoje delo, izstopa priznanje manager leta (2017). Zaradi njegovih donatorskih in mecenskih prizadevanj ga je Charels Handy, svetovni guru menedžmenta, v svoji knjigi The New Philantropist, The New Generosity uvrstil med 23 novih svetovnih filantropov.

Na Ekonomiji pod žarometi 2022 so v seriji 15 minutnih govorov bili z nami:

#1 Janez Škrabec, RIKO in predsednik Alumni EF: Kako misliti današnji trenutek?

#2 Maks Tajnikar, EF UL: O treh usodnih zablodah

#3 Peter Frankl, Časnik Finance: Menedžerski blabla ali primite se za denarnice  

#4 Tanja Spanić, Europa Donna Slovenia: Kaj imajo številke z rakom? 

#5 Tim Mitja Žagar, Iconomi: Bitcoin: Svetovna rezervna valuta prihodnosti?

# 6 Marko Pahor, EF UL: How to regulate the ones who don’t want to be regulated 

# 7 Jože Damijan, EF UL: Dileme ekonomskih politik – med inflacijo in stagnacijo 

#8 Marcel Štefančič, Jr., Studio City, Mladina: “Pusti pištolo, vzemi kanoli!”

#9 Nevenka Hrovatin, EF UL: Kako nam struktura cene električne energije pomaga razumeti delovanje trgov z električno energijo?

#10 Dejan Paravan, GEN-I: Ali prosti trg na področju energetike lahko deluje? 

#11 Denis Mancevič, Herman & partnerji: Rusija na poti v avtarkijo: vpliv mednarodnih sankcij na makroekonomsko in socialno stabilnost 

#12 Petra Stušek, Turizem Ljubljana: Ali v Ljubljani sploh potrebujemo turizem? 

#13 Vasja Rant, EF UL: Trajnostne finance in zeleni prehod v EU 

#14 Drago Kavšek, Banka Intesa Sanpaolo: Vloga bank v ekološki sanaciji sveta 

#15 Nikolaos Dimitriadis, EF UL: (Mis)information, reality and our brain

Prijavi se na naše novice in ostani obveščen

    S prijavo se strinjam s politiko varovanja podatkov in podajam soglasje, da CPOEF do preklica hrani in obdeluje moje osebne podatke za obveščanje o aktualnih izobraževalnih programih, konferencah in dogodkih preko elektronske pošte. Preklic soglasja je možno opraviti s poslanim sporočilom na elektronski naslov cpoef@ef.uni-lj.si.